regie Willy Lindwer, montage Jos Driessen, producent Doc.Eye Film, lange documentaire, 120 minuten, 2015
Premiere op 2 februari in EYE Film Institute, daarna in bioscooproulatie in 15 bioscopen door het hele land.
TV-uitzending in twee delen op 11 en 18 mei bij de VARA om 20:25
Rebelse Stad vertelt het verhaal van de grote verandering in de Nederlandse samenleving in de zestiger jaren van de vorige eeuw. De beatgeneratie, de protestgeneratie, nozems en provo's wisten de samenleving zo te ontregelen dat Amsterdam nooit meer hetzelfde was.
Recensie dagblad TROUW
Inspirerend portret van de Provo-stad
JEROEN DEN BLIJKER
Rebelse Stad
Regie: Willy Lindwer
*****
Het is vijftig jaar geleden dat Provo het licht zag. De anti-autoritaire en antikapitalistische beweging bestond slechts twee jaar, maar veel van de ideeën die zij ontvouwde in het tot 'Magies Sentrum' omgetoverde Amsterdam zijn nu gemeengoed. De jongerenbeweging stelde het autoverkeer aan de kaak, met het wittefietsenplan. En zij ontmaskerde autoriteiten, die alleen maar met wapenstok en arrestaties wisten te reageren op de happenings.
In Rebelse Stad' gaat Willy Lindwer terug naar die jaren. Het levert een zeer onderhoudende, inspirerende film op, waarvoor uniek materiaal is gebruikt en waarin belangrijke vragen worden opgeworpen en beantwoord.
Waarom kwam juist in Amsterdam Provo van de grond? En hoe zat die kongsi tussen kunstenaar Grootveld en de door het anarchisme geïnspireerde intellectueel Roel van Duijn in elkaar? Ook interessant: welke rol speelde provofotograaf Cor Jaring met zijn magische pershelm? Pijnlijk is het hoe Lindwer de ondergang van Provo schetst. Geestelijk vader Roel van Duijn is daar nog lang niet aan toe, maar zijn bondgenoten zijn al driftig bezig het archief te verpatsen. En lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen wordt hij evenmin. Typerend is dat wel; Provo was niet voor niets een beweging zonder leiders.